tisdag 27 april 2010

Sommarens föreställning

”En midsommarnattsdröm” är en av Shakespeares mer populära pjäser, och den skrevs någon gång mellan 1594 och 1596. Som i de flesta av Shakespeares pjäser behandlar den bland annat kärlek och förväxlingar. De största förväxlingarna i pjäsen beror på Puck och Oberon, två figurer ur mytologin, som använder saften av en ört för att ställa till med trassel. När saften stryks över någon sovandes slutna ögonlock blir han eller hon förälskad i den första han eller hon ser. Det resulterar i att älvdrottningen Titania blir förälskad i en man med åsneöron, och de fyra ungdomar som vistas i skogen blir förälskade i fel personer.

”En midsommarnattsmardröm” är Teaterpärlans eget manus. Handlingen är förlagd till Söderbärke under midsommarhelgen, för det finns väl inget så svenskt som att fira midsommar i Dalarna? Det är vad paret från Stockholm, Hanna och Niklas, har insett, och de hyr därför en stuga i Söderbärke för att nå essensen av svensk midsommar.

Gretel, som de hyr stugan av, ser Hanna som sin blivande svägerska, och börjar genast konspirera. Med hjälp av sin goda körsbärssaft tänker hon se till att få som hon vill. Men i klassisk Shakespeareanda är det naturligtvis inte rätt personer som dricker av saften, och snart är den totala röran ett faktum. Ovanpå allt tilläggs ett besök från någons gamla tant, traditionsbundenhet, integrationspolitik och fördomar.

Pjäsen är en nyskriven komedi med referenser både bakåt, till ”en midsommarnattsdröm”, och till dagens internetfenomen, som till exempel ”skogsturken”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...